Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Πληροφορικής της Υγείας

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

  • Τομέας/Eργαστήριο: Δημόσιας Υγείας/Εργαστήριο Πληροφορικής της Υγείας
    Τίτλος Ερευνητικού Προγράμματος: Digital Entrepreneurial Nest and Industry 4.0 in Montenegro (DigNest)
    Research Programme’s Title: Digital Entrepreneurial Nest and Industry 4.0 in Montenegro (DigNest)
    Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής
    Χρονική Διάρκεια Προγράμματος: 2021-2024
    Πηγή Χρηματοδότησης: Erasmus+ Programme of the European Union
    Ιστότοπος Προγράμματος: https://dignest.me/index.html
    Σύντομη Περιγραφή: The project is focused to support modernization of HEIs in Montenegro by enhancing their cooperation with wider businesses in order to maximise the benefits from digital technologies in priority areas of agriculture and health while ensuring that students graduates, future experts and the worksforce are adapting to the digital area.


  • Τομέας/Eργαστήριο: Δημόσιας Υγείας/Εργαστήριο Πληροφορικής της Υγείας
    Τίτλος Ερευνητικού Προγράμματος: Enhancement of study programs in Public Health Law, Health Management, Health Economics and Health Informatics in Montenegro (PH-ELIM)
    Research Programmes Title: Enhancement of study programs in Public Health Law, Health Management, Health Economics and Health Informatics in Montenegro (PH-ELIM)
    Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής
    Χρονική Διάρκεια Προγράμματος: 2016-2020
    Πηγή Χρηματοδότησης: Erasmus+ Programme of the European Union
    Ιστότοπος Προγράμματος: http://ph-elim.net/
    Σύντομη Περιγραφή: Το Enhancement of study programs in Public Health Law, Health Management, Health Economics and Health Informatics in Montenegro (PH-ELIM)” είναι ένα πρόγραμμα Erasmus + για την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Διοίκησης των Υπηρεσιών Υγείας, των Οικονομικών της Υγείας και της Πληροφορικής Υγείας στο Μαυροβούνιο που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων της Γερμανίας, του Μαυροβουνίου, της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος του Μαυροβουνίου σύμφωνα με βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ, παρέχοντας έτσι εκπαίδευση όλων των επιπέδων στους επαγγελματίες υγείας, καθιστώντας τους ικανούς να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την πρόοδο ενός βιώσιμου και ευέλικτου συστήματος υγείας και να προάγουν τη δημόσια υγεία, ακολουθώντας μια οικονομικά αποδοτική και συγχρόνως αποτελεσματική προσέγγιση.


  • Τομέας/Eργαστήριο: Δημόσιας Υγείας/Εργαστήριο Πληροφορικής της Υγείας
    Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής
    Τίτλος Ερευνητικού Προγράμματος: BIOMED (Marie-Curie programme)
    Research Programmes Title: BIOMED (Marie-Curie programme)
    Χρονική Διάρκεια Προγράμματος: 2013-2017
    Ιστότοπος Προγράμματος: biomed.gbt.tfo.upm.es
    Σύντομη Περιγραφή: Το ερευνητικό έργο BIOMed έχει σαν βασικούς του πηλώνες: 1) την κινητοποίηση των εθνικών ιδρυμάτων Βιοϊατρικής Πληροφορικής ως προς το να αναθεωρησούν τις εθνικές τους στρατηγικές ώστε να είναι σύμφωνες με την Διεθνή Ένωση της Ιατρικής Πληροφορικής, 2) την εκ νέου χάραξη στρατηγικής όσον αφορά τους τομείς Βιοϊατρικής Πληροφορικής και Πληροφορικής της Υγείας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία έτσι ώστε να αποτελέσουν έναυσμα και για τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, 3) τον καθορισμό των απαιτήσεων για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου και 4) να ενθαρρύνουν αλλά και να υποστηρίξουν τα κέντρα αριστείας για τους τομείς Βιοϊατρικής Πληροφορικής και Πληροφορικής της Υγείας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.Στο έργο BioMed θα συνδυαστούν οι πιο εξελιγμένες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Μεθοδολογίες καθώς και τα πιο σύγχρονα πρότυπα. Ανάμεσα στις κυριότερες προκλήσεις του όλου εγχειρήματος συγκαταλέγεται η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των εμποδιών που θα ανακύψουν και αφορούν κυρίως κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα. Οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωση του έργου είναι πολλές, συγκεριμένα θα χρειαστεί να προσδιοριστούν οι πραγματικές απαιτήσεις των εθνικών συστημάτων υγείας, να αξιολογηθούν οι τρέχουσες λύσεις, να προσαρμοστούν οι υπάρχουσες συστάσεις κατάλληλα και να προταθούν νέα μέτρα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές.


  • Τομέας/Εργαστήριο: Δημόσια Υγεία/Εργαστήριο Πληροφορική της Υγείας
    Τίτλος Ερευνητικού Προγράμματος: RN4CAST (Registered Nurse Forcasting)
    Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής
    Συνεργαζόμενα Μέλη Δ.Ε.Π.: Μαριάννα Διομήδους, Καθηγήτρια
    Χρονική Περίοδος: 2009-2011
    Ιστότοπος Προγράμματος: www.rn4cast.eu
    Χρηματοδότης: European Union under the Seventh Framework Program
    Σύντομη Περιγραφή:Το ερευνητικό έργο RN4CAST μελετά την οργανωτική δομή των νοσοκομειακών μονάδων και εστιάζεται κυρίως σε παράγοντες που καθορίζουν την πρόσληψη του νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα νοσηλευτικό φορέα διατηρώντας του επαρκές ανθρώπινο δυναμικό συνεχώς. Η μελέτη του έργου διεξάγεται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στο Βέλγιο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δεδομένα που συλλέγονται προέρχονται από 500 γενικά νοσοκομεία που στην πλειοψηφία τους διαθέτουν μεγάλο αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού. Το ερευνητικό έργο RN4CAST αφορά κυρίως στην ορθολογική κατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι καινοτόμες μέθοδοι που προτείνει και εφαρμόζει ώστε να γίνεται η σωστή διαχείριση των νοσηλευτικών πόρων σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο έχουν ως απώτερο σκοπό την βέλτιστη υγειονομική περίθαλψη. Τα αποτελέσματα του έργου συμβάλουν στην ελάττωση των ιατρικών σφαλμάτων τα οποία με τη σειρά τους ευθύνονται για τις αυξημένες εθνικές δαπάνες του τομέα της υγείας.


  • EUNetPAS (European Union Network for Patient Safety)
    Χρονική Περίοδος Προγράμματος: 2008-2010
    Το ερευνητικό πρόγραμμα EUNetPAS αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ενεργού δικτύου και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με κεντρικό στόχο την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας των ασθενών. Συγκεκριμένα,το  EUNetPaS επιδιώκει να προωθήσει μια κουλτούρα της ασφάλειας των ασθενών, την εκπαίδευση δομής και της κατάρτισης στην ασφάλεια των ασθενών, προτίνοντας  ευρωπαϊκα προγράμματα σπουδών για την Ασφάλεια των Ασθενών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ως μέρος της συνεχούς εκπαίδευσης, την εφαρμογή υποβολής εκθέσεων και μάθησης και, τέλος, πιλοτική εφαρμογή στην ασφάλεια των φαρμάκων.


  • MEDSKILLS (A European Standard for evidence based Medical Skills)
    Χρονική Περίοδος Προγράμματος: 2005-2007
    Κατά την διάρκεια των τριών ετών που διήρκησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκε μια βάση δεδομένων με στοιχεία τα οποία είναι βασισμένα στις κλινικές διαδικασίες, με στόχο να προσφερθεί ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα  για την τυποποίηση των κλινικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.


  • EIPEN (European Interprofessional Education Network in health and social care)
    Χρονική Περίοδος Προγράμματος: 2005-2007
    Ο κύριος στόχος του έργου EIPEN ήταν να αναπτυχθεί ένα δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μοιραστούν στοιχεία με βάση την εκπαίδευση και τις πρακτικές κατάρτισης για τη διεπαγγελματική συνεργασία, καθώς και τις μεθόδους και υλικά για τις βελτιώσεις των συνεργατικών πρακτικών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής εργασίας.


  • FRR (Friendly Rest Room)
    Χρονική Περίοδος Προγράμματος: 2002-2005
    Το FRR είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην βελτίωση των εγκαταστάσεων που αφορούν ηλικιωμένους αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες.  Επίσης, προϋποθέτει έρευνα για να καθοριστούν παράμετροι για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη. Πολλά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με το FRR αφορούν την κάλυψη αναγκών των ατόμων με αναπηρίες και δυσλειτουργίες γενικότερα.


  • WiseCare (Work flow Information Systems for European nursing CARE)
    Εστιάζει στη χρήση της Τηλεματικής τεχνολογίας για την κλινική διαχείριση των πόρων στο τομέα της ογκολογίας στα νοσοκομεία. 


  • Nightingale
    Χρονική Περίοδος Προγράμματος: 1996-1999
    Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την εκπαίδευτική κατάρτιση των νοσηλευτών στην χρήση και την εφαρμογή των συστημάτων πληροφοριών της υγείας. 
    Το σχέδιο είναι το πρόγραμμα να συμβάλει προς την κατεύθυνση της χρήσης της Τηλεματικής σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μέσα απο την εκπάιδευση των Νοσηλευτών.


  • Erasmus MSc Course in Health Informatics
    Χρονική Περίοδος Προγράμματος: 1990-1998
    Συμμετοχή 20 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών  


  • TELENURSE

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αρχείων των ασθενών. Ο στόχος είναι η προώθηση της συναίνεσης  στην Ευρώπη σχετικά με την χρήση του ICNP ως κοινή γλώσσα των νοσοκόμων


  • TELENURSING


  • TELENURSE-ID


  • EURODIABET


  • GENERAL  ARCHITECTURE FOR MEDICAL EXPERT SYSTEMS


  • PRECISE